Kiedy myślimy o włoskim jedzeniu, natychmiastowo myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako zagraniczniak podróżujący we Włoszech, zawsze twierdzimy, że pizza i makaron to dania, jakich należy spróbować, ale czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, jakie należałoby polecić, żeby de facto zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej oraz co jada naturalny Włoch?
Zdecydowanie warto starać się w pełni zaznajomić kuchnię włoską, nie zapominając o makaronach i pizze. Włochy to mały kraj na mapie, jednak jego regionalne potrawy są zróżnicowane oraz niezmiernie terytorialne. Inne specjały włoskie, które zapewniają jaśniejsze pojęcie na temat prawdziwej oraz autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać również liczne nadbrzeżne przetwory z owoców morza.
restauracja Kraków
• Kuchnia włoska w dużej mierze polega na świeżych, sezonowych artykułach i mieści odzwierciedlenie w ważnym menu warzywnym „contorno”, które zawsze zaopatruje białko entrée w typowym włoskim posiłku, zarówno domowej roboty, jak oraz podawanym w restauracji.
• Potrawy powszechnie związane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań regionalnych. Zostały one dobrane do historii przez włoskich imigrantów, którzy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne typowe dla ich ojczyzny i dostosowali je do innowacyjnych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zapamiętać o autentycznie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy wyłącznie czosnku i oregano. Włoska sztuka gotowania – zarówno doświadczona, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana i złożona forma ich dostatniej i wielopłaszczyznowej kultury.
Krakow Restaurant
Jakim sposobem samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu podróżników opiera się na przewodnikach oraz hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, ale nie jest tajemnicą, że to pytając regionalnych mieszkańców wolno odnaleźć się w bardzo dobrych punktach gastronomicznych. Jeszcze lepiej – by w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najpoprawniej byłoby spróbować „wkręcić” się na prawdziwy włoski obiad, w jednej z regionalnych willi